80 på åpning og inspirasjonskveld

Åpningen av Bjerkreim Næringshage onsdag 14.mars hadde et oppmøte over all forventning. Rundt 60 personer hadde meldt sin interesse på forhånd, og til stor glede for arrangøren var det opp mot 80 personer som møtte opp.

– En historisk begivenhet

Kvelden startet med offisiell åpning av Næringshagen, ved Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Tengesdal trakk fram det historiske ved at det nå etableres en næringshage i Dalane igjen. «Dette har vært etterlengtet, og fylket trenger en slik aktør som skal arbeide for vekst i Dalane-regionen.», sa Fylkesordføreren.

Heidi Skifjell fra Fylkeskommunens næringsavdeling var også full av lovord om dette initiativet, og kommenterte at det ligger an til et godt samarbeid mellom Fylkeskommunen og den ny næringshagen. Det er også offentlige midler og finanseringsmuligheter tilgjengelig fra Fylkeskommunen, for gode prosjekter, spesielt innen mat og reiseliv.

En merkevare i verdensklasse

Etter snorklippingen i selve Næringshagen fortsatte kvelden med et fyldig program i Kulturbanken. Her fikk vi presentert resultatet av en rapport utarbeidet av Høgskolen for Landbruk og Bygdeutvikling. Rapporten tok for seg muligheter og potensial for videreutvikling av tilbudet i og rundt Bjerkreimselva. Olav Eggebø fra HLB minner oss om at vi har en merkevare i verdensklasse i Bjerkreimselva. Her kommer det tilreisende langveisfra for kvaliteten, tilgjengeligheten og fangstmulighetene. Med en slik lakseelv finnes det også stort potensial for ytterligere tjenester og tilbud, mente Eggebø. Dette potensial forutsetter at man vil økt verdiskapning og at man er villig til å ta noen veivalg i videre satsning. Eggebø pekte på at man eksempelvis kan velge å markedsføre elva mer som en opplevelse og i mindre grad fokusere på selve fangsten. Et slikt grep vil kunne tiltrekke seg et bredere publikum enn i dag, som kan skape grunnlag for ytterligere salg av tjenester og produkter i Bjerkreim.

 

Hvordan få langveisfarende turister til et hotell i «ingenmannsland»?

Et annet høydepunkt denne kvelden var den inspirerende fortellingen fra Olav Lindseth og Energihotellet i Nesflaten. Her har de bygd opp et hotell i «ingenmannsland» med fokus på design og arkitektur. Hotellet har etablert seg som en attraksjon, og er svært bevisst på å tilby opplevelser som skaper gjenkjøp hos kunder. Lindseth trekker også fram hvor viktig rent vant og ren, kortreist kvalitetsmat vil være fortrinn for fremtidens turisttilbud – «verden vil mangle rent vann og frisk luft i fremtiden – noe vi i Norge tar for gitt». Dermed vil mat, vann, natur, frisk luft, stillhet og ro være viktige knagger i markedsføringen fremover.

Godbiter for både kropp og sjel

Kvelden bød på flere godbiter, både i form av fantastiske bilder av Bjerkreimsnaturen av Alf Ognedal, inspirerende tanker og innspill fra Johan Aakre, erfaringer innen salg av turismeprodukter av Tor Gaute Eikeland fra Eikeland Gard, og ikke minst en fantastisk tapas-buffet laget og levert av Omsorgssenteret.

Det finnes midler for gode prosjekter

Etter en orientering fra Fylkesmannen og Fylkeskommunen om midler og bidrag fra offentlige virkemiddelapparat, avsluttet kvelden med gruppearbeid. Forsamlingen ble delt inn i grupper for samtale og diskusjon om temaene markedsføring, fiske og muligheter i og rundt Bjerkreimselva, natur og turmuligheter, lokalmat og samarbeid kommune og næringsliv.

Et samstemt styre og arrangementskomité var fornøyde med kvelden: «Dette var en innholdsrik og inspirerende kveld som næringshagen skal ta med seg i det videre arbeidet.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *